Posted on

Fertőtlenítés UV fénnyel? Az ION Mist sprayben ezt is megtalálja

Fertőtlenítés UV fénnyel? Az ION Mist sprayben ezt is megtalálja

Az UV fénnyel történő fertőtlenítés az egyik legnépszerűbb fertőtlenítő technika a víz, vagy akár az otthoni környezet fertőtlenítésére, de az egészségügyben is. Az UV fény, amely a mi ION Mist készülékünknek is része, harcol a baktériumokkal és a vírusokkal, fertőtleníti a sprayben lévő folyadékot, így védi a bőrünket a szennyeződésektől. Hogyan is működik az UV fertőtlenítés? A cikkünkben választ kap erre!

5 tény az UV általi fertőtlenítésről, amelyeket eddig talán még nem ismert

Fertőtlenítés UV fénnyel? Az ION Mist sprayben ezt is megtalálja 7

  • A napfény hatásait már 1877-ben felfedezték.
  • Később megállapították, hogy fertőtlenítő hatással csak a spektrum egy része rendelkezik: az UV fény.
  • 1910-ben Marseilleben beindították az első UV vízkezelő üzemet.
  • Az UV fény megsemmisíti a baktériumok és vírusok DNS-ét és RNS-ét, így megakadályozza a szaporodásukat.
  • Ma már az egészségügyben is használják, fertőtlenítés céljából

Mi is az az UV sugárzás?

Az ibolyántúli fény  egy elektromágneses sugárzás, amelynek a hullámhossza rövidebb a látható fényénél, de hosszabb a röntgensugárzás hullámhosszánál. Érdekes, hogy mi, emberek ezt a sugárzást közönséges szemmel nem látjuk, de egynéhány vadállat, mint például a rénszarvas, rendelkeznek ezzel aképességgel. Az, hogy valójában mit jelent ez számukra, a tudósok számára máig is rejtély maradt.

3 UV fény-típus létezik – A, B és C.  Ezek közül a leghatásosabb az UV-C sugárzás, amely rövid távolságon hat, éppen ezért használják ezt a leggyakrabban a fertőtlenítésre.

Hogyan harcol az UV fény a baktériumokkal és a vírusokkal?

Ahogyan azt már megállapítottuk, az UV fénnyel való fertőtlenítés nem is annyira új technológia. Fertőtlenítés UV fénnyel? Az ION Mist sprayben ezt is megtalálja 8Az UV fény fertőtlenítő hatását még a  19. században felfedezték,  ettőlkezdve pedig  széleskörűen használják a víz, a levegő és mindenféle tárgyak fertőtlenítésére. Hogyan is működik ez a fertőtlenítés?

Az ibolyántúli sugárzás megsemmisíti az összes élő szervezetet, beleértve a nem láthatókat is – a baktériumokat és a vírusokat. A baktériumölő sugárzás befolyásolja a baktériumok és vírusok DNS-ét (RNS), aminek köszönhetően megakadályozza az szaporodásukat és további terjedésüket. Az UV sugárzás fertőtlenítő hatásait a leggyakoribb víruson, az influenzán való teszteléssel bizonyították.

Az UV fény és a víz fertőtlenítése

Fertőtlenítés UV fénnyel? Az ION Mist sprayben ezt is megtalálja 9

Annak köszönhetően, hogy az UV sugárzás a baktériumok víztelenítő képességével rendelkezik, leghamarabb a víz fertőtlenítésére alkalmazták. Ez a funkció a mai napig is nagyon népszerű, mivel a az élő környezet vegyi elemekkel való terhelése nélkül biztosítja a víz tisztítását.

A folyadék UV sugárzással való fertőtlenítése valósul mega mi ION Mist spray készülékünkben is.  A folyadék bőrre történő permetezésekor bekapcsol az UV fény, amely átsugározza és fertőtleníti a folyadékot. Ennek köszönhetően a bőrre egyszerűen már a tiszta folyadék kerül. A folyadék fertőtlenítése megakadályozza a baktériumok szaporodását a bőr felületén és ennek köszönhetően a lehető legjobban védi azt a külső hatások ellen.

Fertőtlenítés UV fénnyel az egészségügyben

Az UV fénnyel történő fertőtlenítés jelenleg nagy népszerűségnek örvend. Az egészségügyben is gyakran alkalmazzák a vírusok és baktériumok elleni harcban.

A kórházakban a fertőző betegek után az egész szobát fertőtlenítik, akik fertőző vírusok által okozott különféle betegségekben szenvednek. Az UV fény általi alapos tisztításnak köszönhetően a kórházak teljesen steril környezetet képesek elérni még a magasfokúanfertőző betegek kórtermeiben is.

Érdekli Önt az UV fény fertőtlenítőképessége? Most ki is használhatja ezt a mi ION Mist készülékünkkel, amelyik segít Önnek az alapos tisztításban és  bőrének védelmében!